15 de enero de 2013

Pensions en perill: el govern dinamita el fons de la seguretat social

0
Publicado por

El fons de la seguretat social s'encarrega d'assegurar la viabilitat de les pensions. Es recullen diners per mitjà dels impostos en forma de cotitzacions a la seguretat social i una part d'aquests s'han d'invertir en actius (teòricament) de gran qualitat i amb un grau significant de liquiditat. Açò ha de garantir la viabilitat del sistema de pensions. El cas és que des que va començar la crisi el govern espanyol, primer el del PSOE i ara més tard el del PP, han fet servir el fons de pensions com a un inversor en deute públic espanyol. La tendència ha portat a que el 90% dels 65 mil milions d'euros del fons estiga invertit en deute públic espanyol.


A pesar que aquest és un fet poc conegut i haja atret poc l'atenció pública, és de major importància, perquè un 90% dels diners que han de cobrir el sistema de pensions depèn de la capacitat del govern de pagar els seus deutes, i a més com que ja no poden continuar prestant-se diners del fons de la seguretat social, perquè està pràcticament exhaurit, al govern se li ha esgotat una via de finançament que li ha aportat fins a 60 mil milions d'euros. La pressió podria forçar el govern a demanar el rescat de la Unió Europea aquest mateix any.

En novembre del 2012 el govern va traure 4 mil milions d'euros del fons per a pagar pensions. Va ser la segona vegada en la història que va traure diners d'aquest últim recurs. La primera va ser en setembre, 3 mil milions per a cobrir "necessitats no especificades del tresor públic". Aquests 7 mil milions sobrepassaven el màxim legal, així que el govern va decidir ampliar-lo. Això ha portat a que el fons tinguera 3 mil milions d'euros de dèficit (la primera vegada que el fons de la seguretat social té dèficit en tota la història). Tenim un fons comú que ha perdut 3 mil milions i que més del 90% restant depèn de la liquiditat del govern d'Espanya, que està a punt d'esgotar tots els seus recursos i de demanar el rescat. No és una perspectiva agradable, però hem de ser conscients que existeix.

Informació treta del Wall Street Journal
Article realitzat per Par Baquero.

0 comentarios:

Publicar un comentario

Lecturas Populares

Suscripción al blog.

Seguidores en Blogger